Mån - Tor: 8:30 - 17:00 Fred. 8:30 - 13:00

Tandimplantat

Dina tänder är en viktig del av ditt välmående och om du har förlorat eller skadat dina tänder kan din självkänsla påverkas. Tandimplantat är det bästa sättet att ersätta saknade tänder. Dessutom kan det bygga upp självkänslan och förändra livet på den som saknar tänder. På Aqua Dental arbetar några av Sveriges främsta specialister på tandimplantat. Den främsta garantin för ett lyckat slutresultat är just erfarna specialister. När du blir omhändertagen av någon av våra specialister så får du den främsta tandvården kombinerat med ett stort fokus på ditt välbefinnande.

Fördelar med implantat

Implantat eller tandstödd bro

Om man har en tandlucka och sätter implantat i luckan, så tillför man ett stöd för tänderna. Om man i stället slipar på granntänderna och gör en bro så belastar man tänderna mer än förut. Dessutom riskerar man att tänderna skadas under slipningen. Av slipade tänder måste 10 – 20 procent av dem förr eller senare rotfyllas. Tyvärr är det inte heller 100 procent lyckande på rotfyllningar, utan det är återigen risk för misslyckande i 10 – 30 procent av fallen – mycket beroende på vem som gör behandlingen. Den nya brons skarvar på tänderna kan även öka risken för karies och tandlossning på stödtänderna.

Tandimplantat eller lös protes

I många fall ersätts en tandlucka med en lös protes, för att det inte går att göra en fast bro på tänderna. Protesen kanske glappar, och bidrar till att det blir svårt med tal och tuggning och är socialt besvärande. Då är den ultimata behandlingen att sätta implantat i luckan och göra en fastsittande bro på implantaten. Nu kan man också oftast med dagens kunskaper sätta implantat, där man förut ansåg det kirurgiskt omöjligt.

Bra prognos för långsiktigt lyckade resultat

Det vara svårt att få en lös protes att sitta fast i en helt tandlös underkäke. Då är implantat en bra lösning och det finns två alternativ.

Det ena är att sätta två implantat och förankra protesen på dem. Protesen sitter då fast på implantaten med knäppen. Det går att tugga bra, men protesen måste tas ut för att göras ren. Rörliga delar slits och alla typer av avtagbara protetiska konstruktioner kräver på sikt service och reparationer mer än fasta tandkonstruktioner.

Mest rationellt är att sätta fyra implantat underkäken och på dem göra en bro som omfattar 10-12 tänder. Kostnadsskillnaden från föregående exempel är inte stor med dagens tandvårdsförsäkring, den ersätter referenspriset med 85 procent på toppen. En fast bron är lite mer kostsam initialt, men den kräver mindre justeringar och har inga rörliga delar som slits. Prognosen för ett långsiktigt lyckat resultat är mycket hög.

Många med hel överkäksprotes tycker att den fungerar bra, men om inte, kan man rekommendera implantat. Underlaget för lösa proteser blir med åren sämre och sämre. Käkbenet blir mindre och mindre (resorberas). Å andra sidan blir de kirurgiska möjligheterna att sätta implantat särskilt i överkäken, större och större. En fast bro på sex implantat öppnar oanade möjligheter till bättre tuggfunktion och mindre bekymmer i sociala sammanhang.

Försäkringskassan ersätter fyra implantat i underkäken och sex implantat i överkäken. Skillnaden beror på att prognosen är bättre i underkäken än i överkäken, bland annat på grund av allmänt bättre benkvalité (hårdare ben).

Fem fördelar med tandimplantat jämnfört med avtagbar protes

  1. Tillför stöd istället för att belasta och riskera granntänderna
  2. Underlättar tal och tuggfunktioner
  3. En implantatbro behöver inte tas ut vid rengöring och ingen i omgivningen behöver se tandlösheten.
  4. Fasta konstruktioner mindre kostnadskrävande på sikt
  5. En fast bro på implantat ger mindre bekymmer i sociala sammanhang

Vaksala Tandhälsa © 2017. All Rights Reserved

Generated by it2u